Pomoc humanitarna na całym świecie we współpracy z organizacjami pozarządowymi

Reagujemy na bieżące katastrofy i zbieramy środki na pomoc humanitarną tam, gdzie jest ona najbardziej potrzebna.

O kampanii

W lutym 2023 roku świat obiegły dramatyczne informacje o potężnym trzęsieniu ziemi w Turcji i Syrii. Z godziny na godzinę rósł bilans ofiar. Służby ratunkowe, wolontariusze, sąsiedzi ryzykowali własne życie, aby udzielać pomocy poszkodowanym i szukać ludzi uwięzionych pod gruzami. Jako Fundacja Pomagam.pl zareagowaliśmy od razu, nawiązując współpracę z Polską Misją Medyczną, która działała na miejscu tragedii. Zorganizowaliśmy zbiórkę pieniędzy w serwisie Pomagam.pl, a wszystkie środki zostały przeznaczone na pomoc ofiarom kataklizmu – opiekę medyczną dla poszkodowanych, protezy dla kobiet i dzieci oraz opatrunki. Była to ogromna mobilizacja wielu ludzi na rzecz ofiar tragedii, dlatego chcemy, aby nasze działania i zebrane środki wciąż były w stanie pomagać tam, gdzie pomoc jest potrzebna natychmiast.

Nie czekaliśmy z reakcją również wtedy, gdy w mediach pojawiły się doniesienia o dwóch potężnych kataklizmach w Maroko i Libii, które kolejno nawiedziły trzęsienie ziemi i ogromna powódź. Zorganizowaliśmy zbiórkę, z której środki w 100% zostały przekazane lokalnym organizacjom pomocowym w obu krajach, które najszybciej i najskuteczniej niosły pomoc poszkodowanym.

Cały czas jesteśmy aktywni w obszarze pomocy humanitarnej i reagujemy na bieżące katastrofy.

Chcesz dowiedzieć się więcej?